בואו תפנו לכם רגע 5 דק ותתרכזו,
מה שנדבר עליו כעת עשוי להיות שווה לא מעט או לפחות לתת לכם כיוון פעולה מעניין :)
אז 2021 נגמרה, עדיין אין נתון רשמי אבל הערכות הן שהאינפלציה תעמוד על קצב עליה של 2.5%. הנתון הגבוה ביותר מאז 2010. ועזבו רגע את שנת 2010, האמת היא שב-7 שנים האחרונות האינפלציה הייתה די אפסית, לפעמים אפילו שלילית.
רגע רגע, מה זה אינפלציה?
אינפלציה (=מדד המחירים לצרכן) היא השינוי ברמת המחירים במשק. בכל 15 לחודש, הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מפרסמת את מדד המחירים לצרכן ובמדד הזה הם אומרים לנו מה קרה למחירים של מגוון מוצרים ושירותים במשק המדד הזה בודק את מחירי הפירות, הירקות, מוצרי הלבשה, הנעלה ועוד המון דברים. כשאתם שומעים בחדשות שמדד המחירים לצרכן עלה בחודש מסוים ב-0.2% המשמעות היא שהייתה אינפלציה חודשית של 0.2% או בעברית -שהמחירים עלו ב-0.2%. אגב, נהוג לחשוב שאינפלציה זה מעין מדד ליוקר המחיה במשק הישראלי. בפשטות אפשר כמובן להסביר את זה ככה אבל בפועל זה לא נכון ולא מדויק כי האינפלציה נשענת רק על סל מוצרים מסוים שאותו הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בודקת. האם אלו המחירים הרלוונטים לנו? האם הסל הזה לוקח בחשבון את כל המוצרים לרבות החדשים שבהם? לא בהכרח.
ועכשיו למשכנתא שלנו
כשהאינפלציה עולה, המסלולים הצמודים למדד עולים. מה זה אומר עולים? יתרת החוב עולה. לקחתם 100 אלף צמודים למדד והמדד הזה עלה ב-1%? אתם חייבים לבנק 101 אלף שקל. אהה כן, זה עובד הפוך אם האינפלציה יורדת.
ב-2020 למשל האינפלציה הייתה שלילית ומדד המחירים לצרכן ירד ב-0.7%. תחשבו שחלק מיתרת החוב שלכם התכווצה מבלי שעשיתם כלום.
אז ב-2021 האינפלציה קצת הרימה ראש ופתאום קפצה לה למקומות שקצת שכחנו שהיא יכולה להגיע. אגב, באופן כללי אני לא חושב שלקחת צמוד למדד זה משהו רע ומפחיד ושחייבים להימנע מזה, הרי עובדה שהיו שנים שמי שלקח צמוד למדד הרוויח. כנראה כמו בהשקעות וכמו בהרבה דברים בחיים אנחנו צריכים לדעת לפזר את הסיכונים ואת הסיכונים ולעשות את זה חכם כמובן.
אז מה קורה עכשיו?
לקחנו כבר משכנתא ועליית האינפלציה, איך נגיד בעדינות, לא באה לנו הכי טוב..
מה אפשר לעשות?
1. למחזר את המשכנתא - צריכים לבדוק כמובן כדאיות
2. לעשות פעולות כירוגיות
מה זה אומר לעשות פעולות נקודתיות?
אז הנה שתי פעולות עיקריות
1. יש לכם קצת כסף בצד שיושב בעו"ש ומעלה אבק? אולי קצת כסף ששמתם במסלול אקסטרה סולידי בשוק ההון? אולי שווה לשקול לקחת אותו או את חלקו ולהקטין רק את המסלול הצמוד
מה זה אומר שווה לשקול? בגסות, אם יש לכם צמוד למדד לתקופה ארוכה של מעל 20 שנה, הכדאיות לעשות דבר כזה עולה. ואם יש לכם פחות מ-15 שנה? היא יורדת. אני מדגיש שוב - זה קצת פשטני להגיד את זה בלי לראות את כל התמונה הרחבה ולכן חייבים לבדוק את זה באופן פרטני
אבל רגע, בואו נעשה את זה יותר מעניין
בוא נגיד שהחלטתם כן להכניס חלק מהכסף הפנוי שלכם כדי להקטין את החלק הצמוד למדד ונניח גם שההחזר החודשי הקיים לא באמת מפריע לכם. כלומר אתם יכולים להמשיך לשלם בכיף את ההחזר החודשי הקיים. במצב כזה יש לכם אפשרות להכניס את הכסף הפנוי ולהחליט שההחזר החודשי נשאר אותו דבר אבל אתם רוצים לקצר את תקופת ההלוואה.
בואו נוריד את זה לקרקע
ועכשיו זה השלב שאת רגע מתרכזים ואפילו הולכים להביא משהו לשתות
נניח ויש לכם 100,000 שקל צמוד למדד, בריבית קבועה של 2.5% ל-25 שנה זה אומר שההחזר החודשי עומד על 450 שקל. נניח גם שהאינפלציה תעמוד על כ-2% לשנה פלוס מינוס. אוקיי, בדקנו ויש לנו 25 אלף שעדיין לא ממש מושקעים וללא מטרה ספציפית, כלומר הנה כסף שאנחנו יכולים אולי להכניס ולהקטין את המסלול הצמוד. בואו נבחן את זה
רגיל: להשאיר את המסלול הזה ללא שינוי - כלומר לא לעשות שום צעד
ירידה: להכניס את ה-25,000 ולבחור באופציה של ירידה בהחזר החודשי (ההחזר החודשי יורד בכ-100 שקל)
קיצור: להכניס את ה-25,000 ולבחור באופציה של קיצור תקופה (והנה תקופת ההלוואה התקצרה ל-17.5 שנים)
ואיך זה נראה מבחינת מספרים? בואו נבחן את המשכנתא תראה נגיד בעוד 10 שנים
שימו לב איך בהנחת מדד של כ-2% בשנה, בתרחיש של קיצור התקופה הצלחנו "לנגוס" יותר בקרן ובכך לצמצם מעט את השפעות האינפלציה על המשכנתא שלנו. כמובן שצריך להגיד שהנחת אינפלציה של 2% היא הערכה בלבד ויכול להיות שהאינפלציה בפועל תהיה גבוהה / נמוכה יותר. וכמובן שזה עדיין לא אומר כלום כי אנחנו צריכים לבחון את הכדאיות של להכניס 25,000 וכאן זה פשוט שאלה אלטרנטיבה ורמות סיכון רצויות. האם יש לי אופציה / מחשבה / כיוון שה-25,000 האלו יכולים לעבוד ולעשות עבורי יותר? (אגב בדיוק על נושאים כאלו אני מעביר וובינר. הנה הלינק כאן)
2. למחזר רק את המסלול הזה - פעולה נקודתית שניה היא מחזור חלקי. כלומר אומרים לבנק שלנו אנחנו רוצים להפוך את המסלול הצמוד למדד למסלול אחר. הנה לאחרונה בבדיקה שעשיתי הבנק הציע להפוך את המסלול הצמוד בריבית של 1.75% לריבית פריים של 2.2%. שווה או לא? כמובן צריך לבדוק מה הצרכים והמטרות שלנו ולא להחליט רק לפי שברירים של אחוזי ריבית. צריך גם להבין שאם האינפלציה תישאר גבוהה באופן עקבי ומתמשך, בנק ישראל יצטרך להתחיל להעלות את הריבית במשק (וזה ישפיע על מסלול הפריים).
Comments