top of page
Tomer Varon

להגדיל את הפנסיה: החלטה שיכולה להיות שווה מאות אלפי שקלים

מעודכן לדצמבר 2024. _______________________________________________________________________________________________________________________

** זה חלק ב׳ של סדרת פוסטים בשם - להגדיל את הפנסיה שלי - סדרה שבה נדבר בגובה העיניים על הדברים העיקריים שצריך לשים לב בפנסיה שלנו כדי להגדיל אותה ולפרוש ברמת חיים גבוהה יותר. לינקים לפוסטים הנוספים בסדרה - בסוף המאמר ** _______________________________________________________________________________________________________________________


הפרמטר החשוב ביותר להגדלת הפנסיה שלנו הוא מצד אחד לא בשליטתנו, ומצד שני מאוד בשליטתנו ויושג רק בפעולה אקטיבית. איך זה יכול להיות?


הפרמטר המשפיע ביותר הוא כנראה התשואה. מחקר של מכון ון ליר (מ-2013) על נתוני אמת של חוסכים הראה ש-1% תשואה עודפת לאורך זמן מתרגם בסופו של דבר לפער של 20% בקצבה החודשית בפנסיה, או אם תרצו - פער של 20% ברמת החיים שלנו בגיל פרישה. כמובן תלוי גיל והכל ועדיין...




זה אומר שאם החיסכון הפנסיוני שלנו יעשה לאורך זמן 5% תשואה לשנה ולא 4% (כמו שהתקנות מחייבות לחשב). אז הפנסיה שלנו תגדל בצורה משמעותית, ואם פער התשואה יהיה גבוה יותר? זה כבר יהיה משנה חיים.


הכרנו בפוסט הקודם את עדי ויעל התאומות הזהות. אז הנה מגיע השלב שיעל פשוט נרדמה שוב, הייתה במסלול השקעה פחות מיטבי והפער בינה לבין עדי בתשואה שנתית עמד על 2%. (לצורך העניין הכסף של עדי עשה 6% בממוצע לשנה ושל יעל 4%).


כמה זה משמעותי? מקווה שאתם יושבים - פער של כמעט שני מיליון שקלים. או אם תרצו - פער של כ-8,500 ₪ כל חודש בקצבה ברוטו. מטורף. אגב, אם אנחנו מדברים על פער של 1% זה עדיין פער גדול של כ-800 אלף שקל וכמעט 4,000₪ בקצבה.



אז נכון, כמה תשואה קרן הפנסיה שלנו תעשה זה נעלם ואף אחד לא יכול להגיד אחרת אבל (וזה באמת אבל ענק!) אנחנו יכולים לעזור לקרן הפנסיה לעשות תשואה גבוהה יותר או לכל הפחות להגדיל את הסיכוי. איך? להיות במסלול עם רכיב מניות גבוה יותר, בסיכון גבוה יותר. (יש לזה גם כוכבית כמו שתקראו בסוף).


המסלולים האלו לאורך זמן נוטים להשיא תשואה גבוה יותר, לפעמים משמעותית גבוהה יותר. בדקתי ב-5 גופים בולטים בדיקה מדגמית ושרירותית. בדקתי את הביצועים בקרנות ההשתלמות כי שם יש היסטוריה ארוכה יותר ובדקתי את 11 השנים האחרונות:


ילין לפידות

אלטשולר שחם

מיטב

הפניקס

הראל

מסלול כללי

5.3%

4.8%

5.0%

5.2%

4.6%

מסלול מניות

9.2%

7.6%

7.2%

7.9%

7.1%

הפער

3.9%

2.8%

2.2%

2.7%

2.5%


זה כנראה המקום לדיסקליימר חשוב ואמיתי שתשואות העבר לא מנבאות בהכרח את העתיד, ומה שהיה הוא לא מה שיהיה ועדיין, לפי הבדיקה המצומצמת, אנחנו רואים פערים של מעל 2% וכאלו שיכולים להגיע גם לכמעט 4%. עכשיו נשאיר אתכם לדמיין מה זה עושה הבדל של 4% לאורך זמן בתשואה בחיסכון כל כך גדול וארוך זמן.


צריך גם להגיד שבפנסיה, בגלל כל מיני סיבות, כמו שיש מנגנון של הבטחת תשואה (נעשה על זה פוסט נפרד) אז הפערים בפועל נמוכים יותר אבל עדיין יכולים להגיע ל-2%. בהראל למשל המסלול המנייתי ב-5 השנים האחרונות רשם תשואה ממוצעת של 9.5% מול 7.7% במסלול של 50 ומטה.


הנה למשל בדיקה שירותית שעשיתי בסוף דצמבר 2024 מאתר פנסיה נט, פערים של כמעט 2%. אגב, בדקתי גם בפניקס ושם הפער היה נמוך יותר, פחות מ-0.5%.

השאלה הגדולה

אז אנחנו מבינים שהשאלה הגדולה היא איזה מסלול פנסיה אנחנו וכאן חברים, זה לגמרי בשליטה שלנו. אנחנו נהיה במסלול שבו אנחנו נבחר, אלא אם כן לא בחרנו ואז נהיה במסלול שהמדינה פשוט החליטה עבורנו. איך היא מחליטה? לפי הגיל שלנו. אם אנחנו מתחת לגיל 50 היא פשוט תשים אותנו במסלול השקעה עם השם המפתיע - ״גיל 50 ומטה״. בעקרון הוא לא מסלול רע, וגם זה שהמדינה שמה כברירת מחדל לפי גיל זה לא רעיון רע אבל בחייאת, יש פה לא מעט כסף על השולחן, לא נבדוק אם שווה לנו להיות במסלול השקעה אחר ולא משהו אוטומטי של המדינה?


אז שוב פנסיה נט, בדקתי מה שיעור המניות במסלול 50 ומטה אל מול המסלול המנייתי. ניקח לדוגמא את אלטשולר שחם, שם אחוז המניות במסלול המנייתי נע בשנים האחרונות בין 90% ל-75% (שזו הרמה הנוכחית בסוף 2024). במסלול המותאם גיל - בני 50 ומטה, שיעור החשיפה המנייתית נע בין 45% ל-60%. אגב אם נסתכל על פנסיה משלימה (כללית) שם אחוז המניות יגיע לכ-100% (בגלל שאין את נושא הבטחת התשואה - ננסה לעשות על זה פוסט נפרד). באופן כללי ככל שאחוז המניות גבוה יותר, ככה המסלול נחשב בסיכון גבוה יותר. סיכון בהשקעות זה גם סיכוי, סיכוי שהכסף יגדל בצורה מהירה וחדה יותר. ובסוף בסוף, אלו שני צדי המטבע וזה המשחק. זה הטרייד-אוף. ההיסטוריה לפחות הראתה שלאורך זמן, החשיפה לסיכון בהחלט השתלמה ותגמלה את מי שהצליח להישאר מושקע גם בזמנים המפחידים.


להבין למה אנחנו נכנסים

וזה בדיוק הנקודה שאני רוצה להרחיב עליה. אי אפשר רק לדבר על תשואות מבלי לדבר על ״המחיר״ שמשלמים כדי להנות מהתשואות האלו.


מסלול עם מניות הוא מסלול תנודתי, הוא יודע לעלות יפה אבל הוא גם יכול לרדת חזק מאוד ולכן צריך להבין את זה כשאנחנו נכנסים להשקעה כזאת, לא ממקום של להפחיד אלא ממקום של מודעות. כשאנחנו מודעים יותר, יש פחות סיכוי שנעשה שטויות ונעביר מסלול אחרי ירידות וכדומה. הנה, כדי להשלים את התמונה ואם מקודם הבאתי כדוגמא את המסלול של ילין לפידות כללי, כדי להשלים את התמונה אפשר לראות שב-2022 הוא ירד ב-8%, כאשר המסלול המנייתי של החברה ירד ב-15% . שוב, זה המשחק. הוא משחק פשוט מבחינת הבנה, אבל לא קל רגשית לשחק אותו.


ועדיין התשואה הממוצעת למרות ירידות כאלו הרבה יותר גבוהה כן? אז זה לא נאמר כדי להפחיד, זה נאמר כדי להבין למה אנחנו נכנסים


השורה התחתונה:

לכן שיקול מהותי צריך להיות הגיל. אם את או אתה בני 60 ואתם מתכננים לפרוש בשנים הקרובות, לא בטוח בכלל שהייתי מסכן עכשיו את הכסף ושם את כולו במניות. כנראה שלא אפילו. אז יש פה חשיבות גדולה גם לטווח ההשקעה ומתי אני מתכנן לפרוש. נכתוב בזהירות המתבקשת אבל אם אני צעיר בין 30 אז פשוט חארם. אין ממש סיבה להיות שמרניים ולא לקחת את הסיכון הגבוה ביותר במסלול המנייתי. סיכון מגיע עם סיכוי. סיכוי שלאורך הזמן הכסף יעבוד ויגדל בצורה מהירה וחדה יותר. לאורך זמן.


עוד מילה אחת:

בדצמבר 2024 עולים לא מעט קולות ששוק המניות בשיא, במקום גבוה מדי, שה-S&P500 נמצא במקום גבוה מדי. יש אכן נתונים שמראים את זה, השאלה היא מה אנחנו עושים עם זה. כלומר האם אנחנו מחכים ומחכים (מנסים לתזמן?) ויכול להיות שעד שיבוא תיקון ייקח גם עוד 3 שנים של עליות משמעותיות או שאנחנו נכנסים עכשיו מתוך ידיעה שיש לנו עוד 30-40 שנה עד הפנסיה ולכן עד אז השוק בתקווה יתקן ויחזור לרשום שיאים חדשים. אגב התשובה גם לא חייבת להיות שחור או לבן כי אפשר להעביר מסלול השקעה חלק מהפנסיה או רק את ההפקדות החדשות וכדומה.



אז מה עכשיו?

אם החלטת שצריך וכדאי לשנות, ברוב המקרים אפשר לשנות די בקלות באתר של קרן הפנסיה ולעשות את זה דיגיטלית. אפשר גם לעשות את זה דרך הסוכן או הסוכנת ופשוט לבקש מהם להעביר את הכסף למסלול מניות או עוקב מדדים. אפשר גם להתקשר למוקד של הקרן עצמה ולעשות זה מול נציגי השירות.


איך אני בודק מה המסלול שלי?

זה די פשוט. אפשר לבדוק באזור האישי באתר האינטרנט, או בדו״ח התקופתי ששולחים לנו למייל. הנה למשל דוגמא לדו״ח האישי של אלטשולר שחם. חפשו במייל או כנסו לאזור האישי של החברה שמנהלת את הפנסיה שלכם וחפשו את הדוח התקופתי. (מוזמנות ומוזמנים לשלוח הודעה אם לא מצאתם - נעזור בכיף).


איך אני יודע מה מסלול ההשקעה שלי?


שוב, לחזור לדוח התקופתי (הדוח הרבעוני האחרון) ולבדוק מה כתוב בטבלה ד׳. למה יש פה שני מסלולים? כי אפשר. או כי הפיצויים מנוהלים במסלול נפרד (ממליץ לראות את הסרטון ששמתי למעלה).


מה הלאה?


שלב 1: דואגים לדמי הניהול שלנו - הנה הלינק

שלב 2: בודקים שאנחנו במסלול ההשקעה הטוב ביותר עבורנו.

שלב 3: קוראים את פרק ג׳ - בודקים שאנחנו מכוסים (יעלה בקרוב)


55 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comentários


bottom of page