ה-s&p500 נכנס בשנים האחרונות למיינסטרים. הוא נכנס לפנסיה, להשתלמות, לתיקי ההשקעות.
מצד אחד זה משקף אג׳נדה פאסיבית של השקעות וזה יכול להיות מעולה, זה גם מדד שעשה בעבר תשואות יפות לאורך זמן. מצד שני, אחת החששות לגבי ה-S&P 500 זה הריכוזיות שלו.
הרי המדד המסורתי נקבע לפי שווי שוק. כלומר חברה יותר גדולה תקבל יותר משקל במדד, או במילים אחרות - אם אתם קונים קרן מחקה על ה-S&P 500, בתוך הקרן יש לכם ולכן יותר כסף על מיקרוסופט מאשר על אינטל למשל.
ובכלל, כשיש ענקיות כמו מיקרוסופט, אינבדיה אפל ועוד אחרות, יוצא ש-10 המניות גדולות שוות כבר כ- 35% מהמדד. מצד אחד זה אחלה כי המניות האלו הן המניות האטרקטיביות של העולם, הן לא סתם ענקיות והן הניבו תשואות דו ספרתיות בתקופה האחרונה (אם לא תלת ספרתיות). מצד שני זה הופך חלק ניכר מההשקעה שלנו להיות תלויות בענקיות האלו ואת ההשקעה לריכוזית.
האם אפשר להשקיע ב-S&P אבל בלי להיות מוטה לגדולות?
כן. יש קרנות מחקות על ה-S&P500 במשקל שווה.
פרק 43 בפודקאסט הכסף של החיים עצמם עוסק בדיוק בנקודה הזאת. בפרק אירחתי את שי יונה, מנהל הפעילות של אינווסקו - שרשמה את המדד הזה בישראל ושם הרחבנו רבות בנושא. מוזמנים להאזין
הכירו את S&P 500 במשקל שווה
זה אומר שכל מניה מקבלת משקל שווה (בלי קשר לגודל שלה). במילים אחרות כל מניה מקבלת משקל של 0.2% מהמדד. ואז ה-10 הגדולות ביחד הן 2%. קולטים את ההבדל? במדד הרגיל אפל, מיקרוסופט ואינבידיה לוקחות כ-20% מהמדד. במדד המשקל השווה הן ביחד 0.6%.
קודם כל זה מעניין. קרן אחרת על ה-S&P. אבל מעבר לעניין, צריך לשאול מה התוצאות של המדד הזה?
אז הוא נוסד ב-2003 ומאז עשה תשואה ממוצעת של 11% לשנה. כמה המדד המסורתי עשה מ-2003? כ-10.5%.
אז כן, בהסתכלות של 20 שנה, המדד במשקל שווה ניצח לאורך זמן במעט את ה-S&P500 הרגיל. מצד שני אם תסתכלו על השנה האחרונה, אין שאלה בכלל. הרי מניות הטק הגדולות עפו למעלה והפערים בהתאם. המדד לפי שווי שוק רשם תשואה של 25% ב-12 החודשים האחרונים, והמדד במשקל שווה רשם תשואה של 12%.
ואם נסתכל על 10 השנים האחרונות? המדד לפי שווי השוק עשה כמעט 13% אל מול כמעט 11% של המשקל השווה.
הנה ביצועים של שני המדדים מבחינת תשואות - ראש בראש. כשיש קו כחול כהה שעולה למעלה זה אומר שה-s&P הקלאסי ניצח באותה שנה את המדד במשקל שווה. כשיש קו כחול יותר בהיר שיורד למטה זה אומר שהמשקל השווה ניצח. ב-11 מתוך ה-20 שנה האחרונות, המשקל השווה ביצע טוב יותר.
Source: FactSet as of 2/29/2024 | raymond james
והנה ראש בראש בצורה מצטברת על פני ה-20 השנים האחרונות ולטווחי זמן שונים:
שימו לב לטווח של שנה, זו בדיוק הנקודה.
הפערים האלו זה פשוט מראה של המניות הגדולות וענקיות הטכנולוגיה. אנחנו צריכים לשאול את עצמנו לאורך זמן אם אנחנו רוצים להיות חשופים בצורה ניכרת מאוד ל-5-10 מניות או שאנחנו רוצים יותר פיזור בתוך המדד הזה. זה יכול להיות לרעתנו או לטובתנו, כמובן שאין לאף אחד את כדור הבדולח.
שימו לב לגרף הבא.
הוא בודק את התשואה של 50 המניות הכי קטנות ב-S&P 500 מול ה-50. הכי גדולות. הנתונים הולכים מאז 2003 ועד סוף 2022. יש גם כוכבית אבל קודם - הגרף:
מקור: Invesco
אנחנו רואים שהמניות הקטנות בתוך ה-S&P מבצעות לא רע וב-20 השנים שנגמרו ב-2022, היו טובות יותר משמעותית. מה הקטע? ב-s&p 500, המניות הכי קטנות תופסות בערך 1%. במדד המשקל השווה הן תופסות 10%.
אבל הנה גם הכוכבית.
א׳ זה אמנם 20 שנה וזה נחמד, אבל זה לא דאטה של עשרות שנים ושוב - העבר לא מנבא את העתיד.
ב׳ הבדיקה של הגרף הזה היא מ-2003 ועד 2022. שנת 2022 הייתה שנה רעה מאוד לשווקים בגלל העלאות הריבית ומי שחטפו הכי חזק היו מניות הטכנולוגיה הגדולות ביותר. אני מניח שאם הגרף הזה היה הולך עד סוף 2023 התוצאות היו כבר שונות והפער לא היה כזה אבל עדיין, אלו נתונים מעניינים.
ולסיום, אנחנו יודעים שזה לא רק תשואה זה גם רמת סיכון, ורמת סיכון נמדדת בעיקר על ידי סטיית תקן - כלומר עד כמה הנכס זז למעלה ולמטה אל מול הממוצע שהוא יודע לרשום. מדד ה-S&P במשקל שווה, רושם תשואה גבוהה יותר אבל גם במחיר של סטיית תקן מעט מעט גבוהה יותר. וגם את זה צריך לקחת בחשבון.
Source: FactSet as of 2/29/2024 | raymond james
מוזמנים לצפות גם בריאיון מוצלם עם שי יונה, מנהל הפעילות של אינווסקו ישראל
Comments