top of page
תמונת הסופר/תתומר ורון

אמזון בישראל? ומה תהיה ההשפעה על המשכנתא שלכם?

זה לא סוד שאנחנו רוכשים יותר ויותר באינטרנט. זה כבר מזמן לא רק כיסויים לסמארטפון אלא נוגע לקשת רחבה של מוצרים מבגדים ועד מוצרי אלקטרוניקה וכדומה. לפי נתוני הלמ"ס משק בית מייצג הגדיל ב-16% את ההוצאה החודשית הממוצעת על רכישות מקוונות וגם סכום הרכישה הממוצעת עלה מ-90.1 שקל ב-2011 ל-104 שקל ב-2015 כאשר הגידול הבולט ברכישות נעשה בהלבשה והנעלה, תכשיטים ושעונים, ומחשבי כף יד. את טירוף הרכישות מחו"ל אפשר לראות היטב בנתוני דואר ישראל: אם ב-2012 הגיעו למחסני הדואר כ-20 מיליון חבילות מחו"ל, ב-2016 המספר הזה כבר עמד על 52 מיליון.




בנק ישראל בוחן לאחרונה את השפעת היקף הרכישות המקוונות על האינפלציה (על מדד המחירים לצרכן). ההשפעה כאן היא כפולה - הרכישות המקוונות גם מפחיתות עלויות באמצעות אוטומציה וגם מקשות על העלאת מחירים בכך שמגבירות את התחרות עם ענקיות בינלאומיות (אם זה דרך הגדלת ההיצע ואם זה בהנגשת המידע לשם השוואת מחירים).


לראיה, התגברות המגמה שהתחילה ב-3-4 שנים האחרונות היתה לאחת הסיבות שהורידו את מדד המחירים לצרכן מתחת לאפס - שלוש שנים ברציפות! (דבר שקרה מאז קום המדינה פעמיים נוספות בלבד)


לפי הערכות בנק ישראל המגמה הזאת צפויה להמשיך בשנים הקרובות ובד"ח כתבו כלכלני הבנק שכניסה של קמעונאיות בין לאומיות כמו אמזון לישראל תביא לירידת מחירים נוספת בשנים האחרונות ושמגמה כזאת תשפיע גם על מדד המחירים.



איך זה ישפיע על המשכנתא שלנו?

לא מעט מרוכשי הדירות נוטלים משכנתא שחלקה צמודה למדד. לדוגמא - לקחתם משכנתא של מיליון שקל ומתוכה 300 אלף במסלול צמוד מדד? אז אם המדד עלה ב-1% - אתם כבר לא חייבים 300 אלף שקל לבנק – אלא 303 אלף (לקריאה נוספת - לחצו כאן או - כאן ). עליה כזאת כמובן משפיעה על ההחזר החודשי והיקף הריביות שנשלם לבנקים.


אם אכן מגמת הרכישות באתרי האינטרנט תימשך ואף תתעצם עם כניסה של ענקיות בינלאומיות לישראל, הדבר יגביל את עלית מדד המחירים לצרכן וכמובן כך ישפיע על משכנתא של אלפי ישראלים.


וגם אזהרה קטנה

הרי כניסת אמזון לישראל והתגברות הרכישות המקוונות מובילה בשורה התחתונה להתגברות התחרות שמובילה בתורה למיתון או אפילו ירידה במחירי המוצרים.

בנק ישראל מעריך כאמור שכניסת אמזון לישראל תגביר את מגמת ירידת המחירים אך מזהיר כי בטווח הארוך יש סיכוי דווקא להגדלת הריכוזיות שיכולה להביא לעליית מחירים. סימוכין לכך מוצא בנק ישראל בארה"ב שם ההתעצמות של אמזון ודומיה הובילה לסגירה של לא מעט חנויות קטנות ורשתות גדולות.


גם אופי התמחור של ענקיות הקמעונאות הוביל את הבנק לשגר אזהרה לגבי העתיד: "ישנם אינדיקטורים לכך שהאתרים המקוונים המובילים מתמחרים את המוצרים באופן דיפרנציאלי ומתאימים את המחיר לכל צרכן וצרכן." משמעות הדבר היא שהעודף הצרכן נפגע". בנק ישראל ממליץ לממשלה "לעקוב אחרי ההתפתחויות בשוק הקמעונאי ,ובמידת הצורך לנקוט צעדים רגולטוריים שיגבילו את הריכוזיות בענפים השונים".



461 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page