top of page
תמונת הסופר/תתומר ורון

האם לשמור על ביטוח המנהלים עם המקדם המובטח?

אז לפני שאנחנו צוללים לשאלה בכותרת אני חייב לכתוב שהתשובה הראשונית והמיידית תהיה - תלוי. תלוי מאיזה שנה הביטוח מנהלים ותלוי מצב בריאותי ועוד דברים לכן התשובה השניה המהירה תהיה - חייבים להתייעץ ולשבת עם כל הנתונים והמספרים ורק אז לקבל החלטה. אני כותב את זה לא בשביל לצאת לידי חובה, אלא כי זה אמיתי. המציאות היא לפעמים מורכבת יותר מהטקסטים שאתם קוראים בבלוגים השונים ואל תקבלו החלטה לפי פוסט אחד כזה או אחר.


אוקיי, ממשיכים ואחרי שכתבתי את פסקת הפתיחה אפשר גם לכתוב שבהרבה מקרים יש כדאיות לעבור מביטוח המנהלים למרות המקדם המבוטח ופשוט לעבור לקרן פנסיה.


למה? בואו נראה


לעדי יש ביטוח מנהלים עם מקדם מובטח. מה זה אומר?


כשאנחנו חוסכים לפנסיה, לא משנה כרגע אם בביטוח מנהלים או בקרן פנסיה, אנחנו הרי חוסכים כל החיים לגיל פרישה. וכשיגיע הרגע הגדול ונפרוש, גוף הפנסיה בודק כמה כסף צברנו עד כה, הוא מחלק את הסכום הזה במספר כלשהו והתוצאה היא למעשה הפנסיה החודשית שלנו.


בואו נדבר מספרים כדי לפשט את המילים הסתומות. נניח והצלחנו לחסוך מיליון שקל, בא גוף הפנסיה ומחלק את המיליון ב-200 ומודיע לנו שהפנסיה החודשית שלנו היא 5,000 שקל. מה זה ה-200 הזה? זה מה שנקרא בשפה הפנסיונית - המקדם, או בשמו המלא מקדם המרה. לוקחים את הצבירה וממירים אותה לקצבה באמצעות מקדם מסוים. יש מספר פרמטרים שישפיעו על גובה המקדם אבל העיקריים הם תוחלת החיים והריבית (התשואה) שגוף הפנסיה שלנו יצליח להשיג על הצבירה שלנו. ככל שנחיה יותר שנים - הפנסיה אמורה להספיק לנו ליותר שנים ולכן המקדם יהיה גבוה יותר.


למרות שמדובר לכאורה בנושא מסובך, אם נחזור רגע לשיעורי החשבון ביסודי, אז ברור לנו שאם המכנה (המקדם) יהיה גדול יותר, אז הפנסיה שלנו תהיה קטנה יותר (על אותו סכום צבירה כמובן). קחו מיליון ותחלקו ב-200 (5,000) או קחו מיליון ותחלקו ב-220 (4,545) ותקבלו תוצאות שונות. הקטע הוא שהתוצאות השונות האלו יקבעו את רמת החיים שלנו בגיל פרישה.


כמובן שיש פה פרמטר נוסף וזה המונה. על אותו משקל - קחו מיליון ותחלקו ב-200 (5,000) וקחו 1.2 מיליון ותחלקו ב-200 (6,000) והנה תוצאות שונות.


מה יהיה המקדם כשנפרוש?


אף אחד לא ממש יודע. גם בפנסיה וגם בביטוחי המנהלים שנמכרים היום המקדם יכול להשתנות לפי מין, גיל, שינוי בתוחלת החיים, שינוי בריביות, במצב המשפחתי שלנו, בבחירה במסלול הפרישה שלנו ועוד.


הקטע הוא שעד 2013 היו ביטוחי מנהלים עם מקדם מובטח מבחינת תוחלת חיים. כלומר ביום שאתם רוכשים את תוכנית החיסכון הפנסיונית שלכם כבר אומרים לכם בכמה יחלקו את הצבירה בגיל פרישה. די מטורף לא? אין ספק שמקדם מובטח נותן יותר וודאות לגבי סכום החיסכון הפנסיוני שיתקבל בעתיד. (שימו לב שביטוחי המנהלים הם לא מקשה אחת, ביטוחי מנהלים שנפתחו לפני 2001 ולמשל, מחזיקים במקדם נמוך יותר ויש להם תנאים אחרים).


כך או כך, אין ארוחות חינם. אם אתם קיבלתם וודאות אז חברת הביטוח נושאת ככל הנראה ביותר סיכון והיא רוצה לתמחר את זה. כלומר, על הוודאות הזאת משלמים. בעוד בקרן פנסיה ניתן להשיג היום דמי ניהול שנעים סביב 0.15%-0.1% מהצבירה ו-1.5% מההפקדה, שימו לב מה דמי הניהול במקרה הבא: 10% מההפקדה ו-0.94%.




צריך להגיד שמדובר בתוכנית שבה דמי הניהול מההפקדה יורדים בהדרגה עד שמגיעים ל-7% ו-0.7%. (וכן, זה עדיין גבוה!).


לפני שנראה פה סימולציה לאיך החיסכון הפנסיוני עשוי להיראות בעתיד - שוב הדגשה קטנה גדולה: ההבדלים בין קרן פנסיה לביטוח מנהלים לא מסתכמים רק בדמי ניהול. לכל מוצר יש מאפיינים אחרים ואי אפשר להסתכל רק על פרמטר אחד (דמי ניהול) ולפיו לקבוע הכל. קרן פנסיה למשל נשענת על מנגנון ערבות הדדית בעוד ביטוח מנהלים האו חוזה אישי. יש גם פערים בטיב איכות הביטוח לאובדן כושר עבודה, אופן קבלת הכספים במקרה מוות ועוד ועוד. לכן חשוב להבין מה יותר מתאים לכם.


יאללה מספרים

אחרי שאמרנו את זה שימו לב שעדי שלנו שילם ב-9 החודשים האחרונים סכום של 4,422 ₪ דמי ניהול. זה מלא כסף. הוא מפקיד כל חודש 4,000 שקל (כלומר הוא משלם על ההפקדה דמי ניהול של כ-300-400 שקל כל חודש) ועוד 0.94% מהצבירה (בערך עוד 1,500 שקל). אם עושים חישוב סנדלרים על דמי הניהול שהיו נגבים בקרן פנסיה עם דמי ניהול של 1.5% מהשכר ו-0.1% מהצבירה אזי הסכום היה עומד על כ-900 שקל. כלומר הבדל של כ-5,000 שקל בשנה (!). ועכשיו תדמיינו שהמצב הזה נמשך כבר כמה שנים טובות והנה עשרות אלפי שקלים שהיו יכולים להיות בחיסכון הפנסיוני של עדי, לצבור תשואה ולתת לו להגיע לגיל פרישה עם סכום גבוה יותר.


עכשיו בואו נראה סימולציה: אז לעדי יש צבירה של 190,000 והפקדה חודשית של 4,000 שקל. הסימולציה מניחה 4% תשואה שנתית. בביטוח המנהלים הונח דמי ניהול של 0.75% מהצבירה ו-7.5% מההפקדה (כדי לשקף חלק מהירידה ההדרגתית שנמצאת בבסיס הפוליסה). בקרן פנסיה הונח דמי ניהול של 0.2% מהצבירה ו-2% מההפקדה (כאמור, בחלק מהקופות ובתלוי השכר שלכם - ניתן להשיג פחות אבל יאללה זרמנו).


לעדי יש מקדם מובטח של 203, כלומר נחלק את סכום הצבירה שלו במקדם וניתן להניח כי הקצבה החודשית שיקבל תעמוד על 10,950. בקרן פנסיה כאמור אין מקדם מובטח ואנחנו ניחשף לגובה המקדם רק בעת הפרישה. אחד מהפחדים הכי גדולים שביטוח מנהלים לכאורה נותן להם מענה הוא המשך גידול בתוחלת החיים וכיוצא בזה - הצטמקות הפנסיה.


לכן, לפי המקרה הפרטי של עדי, בואו נבחן מתי למעשה נהיה אדישים בין שתי האופציות. במילים פשוטות יותר - מה צריך להיות המקדם בקרן הפנסיה כדי ששתי האופציות יהיו שוות.


אם נחלק 2.8 מיליון (הצבירה בקרן הפנסיה) ל-10,950 (הקצבה שמתקבלת מהמקדם המובטח בביטוח מנהלים) נקבל 256. לצורך המחשה המקדם היום בקרנות הפנסיה עומד איפשהו על 200-205. על פי טבלה שהכין המומחה הפנסיוני, נדב טסלר, מקדם של 256 משקף תוחלת חיים של בערך 106 שנים (היום תוחלת החיים לגבר עומדת על כ-82-83 ותוחלת החיים החזויה לגבר בגיל 65 היום היא באזור 87-88).


אם נחלק את הצבירה בקרן הפנסיה למקדם של 205 נגיע לקצבה של 13,650 (פער של כמעט 3,000 שקל מול הביטוח מנהלים עם המקדם המובטח). או אם תרצו פער של כ-500,000 ₪!


שורה תחתונה

לא צריכים להסתנוור מצמד המילים - מקדם מובטח. נכון שכולנו היינו רוצים מקדם מובטח אבל השאלה היא באיזה מחיר. הסימולציה פה מראה שלכל הפחות צריכים לבדוק את הנושא ולא לחשוב שאם יש לי מקדם מובטח ״אסור לי לגעת בזה״. בהרבה מאוד מקרים ובתלוי מתי פתחתן את ביטוח המנהלים, למרות המקדם - יהיה כדאיות לעבור לקרן פנסיה.


ושוב - למרות המספרים והסימולציות, אין פה מדע מדויק. מעבר לכך, במידה ואתם סובלים מבעיה בריאותית וכבר מבוטחים בביטוח מנהלים הכולל אובדן כושר עבודה, אולי שווה לשקול להישאר בו כדי לא לפגוע בכיסוי הביטוחי שלכם בעת ניוד לקרן פנסיה. אם למשל השכר שלכם הוא מעל התקרה של קרן הפנסיה (כ-21,000 שקל) יכול להיות שאתם ככה תמצאו את עצמכם מפקידים לביטוח מנהלים ולכן כמו שהפוסט הזה נפתח - תתייעצו.


והכי חשוב, אל תלכו לישון.

תבררו, תבדקו, תחשבו מה יש לכם. זה העתיד שלכם ושלכן.












263 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page